Serbi

Rreth destinacionit

Të ngrohtë, miqësor dhe shumë argëtues dhe çdo gjë tjetër që keni dëgjuar ndonjëherë për Serbinë është e vërtetë. Beogradi është një nga destinacionet më të egra të partisë në botë, qyteti verior i Novi Sadit pret festivalin e rock-ut EXIT, dhe gjithashtu nëse mikpritja e saj është e theksuar, prisni të përshëndeteni me rakija (raki frutash) dhe tre puthje të përzemërta përshëndetje. Serbia është ende një vazo shkrirjeje kulturore: qyteti i artit të ri të Subotica zbulohet në afërsi të Hungarisë, bohemi Nis i bën jehonë klipit me shumë karroca me kuaj dhe Novi Pazar i mbushur me minare nxit disa nga vendet më të shenjta të ortodoksisë serbe. E në rajonet malore të Kopaonik dhe Zlatibor, traditat e lashta bashkëjetojnë pas skive. Harrojeni atë që mendoni se dini dhe ejani të thoni Zdravo (Përshëndetje) ose më mirë akoma Ziveli (Brohoritje)!

Pikat kryesore

Mauzoleumi i Titos, pjesë e Muzeut të Historisë Jugosllave të Beogradit, është vendi i prehjes përfundimtare të ish-sundimtarit Josip Broz Tito. Një koleksion i çuditshëm i dhuratave të marra në zyrë përfshin qëndisje, armë dhe tuba duhani. Fshati Guča, një udhëtim me makinë tre orë në jug nga Beogradi, është shtëpia e një festivali vjetor të borisë verore.

Fakte të shpejta

Monedha zyrtare e Serbisë është dinari serb. Përdorimi më i hershëm i dinarit daton deri në 1214. Popullsia e Serbisë është afërsisht 7.16 milion që nga viti 2015 afërsisht 51% e saj është femër dhe 49% meshkuj. Gjuha zyrtare e Serbisë është serbishtja, e cila është reciprokisht e kuptueshme dhe lidhet ngushtë me malazezen, boshnjakisht dhe kroatishten.

Duhet të dini

Serbia është eksportuesi më i madh i mjedrës në të gjithë botën, duke prodhuar mbi 30% të totalit. Ungjilli i Miroslav, i shkruar në 1180, është dorëshkrimi më i vjetër serb që hyri në regjistrin e UNESCO. Disa perandorë Romakë kanë lindur në territorin e Serbisë moderne. Familja mbretërore Serbe Karadjordjevic ka lidhje familjare me familjen mbretërore britanike përmes Mbretëreshës Victoria.

Evente

Në sipërfaqe, Asambleja e Trombës Dragačevo (një mbledhje vjetore e muzikantëve të bronzit) tingëllon e padëmshme. Por për kampin e bandave kjo nuk është edhe pse mbetet, festivali më i zhurmshëm i muzikës në të gjithë Evropën. Njihet thjesht si ‘Guča’, e cila zhvillohet në fshatin perëndimor serb që e ka organizuar atë çdo Gusht që nga viti 1961.

Keni humbur fjalëkalimin tuaj?

E themeluar në janar 2005 në Tiranë, Shqipëri me emrin Albania Experience, e cila më vonë u ndryshua në Landways International, kjo kompani është tashmë një nga operatorët tokësorë më dinamikë në Ballkan dhe Evropën Juglindore.

Adresë

Rruga “Themistokli Germenji”, prane zones se TVSH, shk. 1; k.1, Tiranë

Telefoni

Email