Rumani

Rreth destinacionit

Pikturat e kishave dhe manastireve të fortifikuara qëndrojnë mirë në një peizazh të pacënuar. Në qytete, vendbanimet e dikurshme saksone si Sibiu dhe Brasov transmetojnë hijeshi, dhe Bukureshti i gjallë është plotë me energji. Karpatet tërheqin një hark të madh nëpër qendër të vendit, duke lënë një gjurmë të majave shkëmbore të ekspozuara dhe të rrethuara nga pyje me pisha dhe drurë, dhe shtrihet poshtë me bar të gjelbër të ndritshëm. Shtigjet shtrihen në majat dhe një rrjet kasollesh malore sigurojnë një vend për të pushuar gjatë natës. Lumi i dytë më i gjatë në Evropë, Danubi, shënon kufirin jugor të Rumanisë përpara se të kthehet papritmas në veri në Detin e Zi. Delta e Danubit është një zonë ligatinore e gjerë dhe e mbrojtur, ideale për shëtitje, peshkim, shëtitje me varkë dhe shikimin e zogjve. Ky vend është po aq i mirë sa njerëzit e tij, ndaj dhe ju do të gjeni rumunë në çdo rajon të cilët janë të hapur, miqësorë, krenarë për historinë e tyre dhe të etur për ta ndarë atë me vizitorët. Toka ju dha Drakulën dhe në këtë vend nuk ka mungesë të kështjellave mahnitëse të anuara në mënyrë të pasigurt në majë të kodrave shkëmbore. Natyrisht, ekziston hija e Kalasë së Branit, por mos harroni bukurinë e kështjellës së shekullit të XIV të Hunedoara Corvin ose grumbulli i kushtueshëm i mbretit Carol I të shekullit të XIX, kështjella e Peles . Në veri të Curtea de Arges, do të gjeni rrënojat e një fortese që ishte me të vërtetë toka e vjetër e Vlad Tepes. Në Maramures ju zbuloni qytete dhe fshatra që duken drejt nga Mesjeta, të kompletuara me karroca kuajsh dhe kisha druri madhështore. Historia e Rumanisë është plot me përralla të parimeve heroike, luftëtarë të ashpër që luftojnë osmanët. E gjitha e vërtetë, por në realitetin e errët që për shumicën e Rumanisë, për shekuj me radhë, ishte një prodhim i kulturës fshatare. Gjeografia kodrinore dhe mungesa e rrugës bënin të mos shfaqeshin qindra fshatra të cilët vetë-mjaftoheshin duke u kthyer në artizanë të shkollës së vjetër duke ditur se si bëhet buka, qeramika dhe endja të cilat janë rafinuar në një art. Këto ditë, pjesa më e madhe e vendit ka kaluar në metodat më moderne, por vazhdon të ketë një pasion për atë jetë të "thjeshtë". Muzetë e njohur, veçanërisht Moravia, kanë kërkesa të shumta pë t'u vizituar. Në fshatrat më të vegjël, praktikohen ende shumë mënyra të vjetra popullore. Jonathan Harker në Drakula vuri në dukje se çdo bestytni e njohur në botë është mbledhur në patkuan e Karpateve, sikur të ishte qendra e një lloj vorbulle imagjinare. Pak njerëz tregojnë përrallat e tyre popullore për botën e vjetër ashtu si rumunët, me një numër të madh shtrigash, gjigantësh, fantazmash, heronjsh, zanash dhe Nosferatu për t'i mbajtur zgjuar gjatë natës. Meqenëse shumica e zonave rurale dhe qyteteve të Rumanisë janë larg njëra-tjetrës, nuk është për t'u habitur që disa nga këto bestytni dhe histori mbijetojnë edhe sot. Rreth 20% e njerëzve në Maramures ende besojnë në magji. Disa tradita janë të padëmshme, si një pemë e mbërthyer me tenxhere dhe tigan në kopshtin para, që paralajmëron se ka një vajzë në shtëpi, e cila është e lirë të martohet. Sidoqoftë, në disa zona të thella ka besime më shqetësuese. Hudhra dhe kryqet ushtrohen akoma dhe trupat zhvarrosen dhe një kunj drejtohet nëpër zemrat e tyre për të ndaluar shqetësimin, si në rastin e fshatit Marotinul -de- Sus (në perëndim të Bukureshtit) në 2004. Gjatë "eklipsit total" në vitin 1999, ndërsa njerëzit urbanë po festonin me njëri tjetrin, në Rumani duhej të ndiznin një zjarr dhe të luanin këmbana në të gjithë vendin për të larguar vampirët, ujqërit dhe shpirtrat e këqij (të cilët lidhen me fenomenin hënor).

Pikat kryesore

Pallati i Parlamentit është ndërtesa e dytë më e madhe në botë (pas Pentagonit) dhe krijimi më famëkeq i ish-diktatorit Nicolae Ceauşescu. E ndërtuar në vitin 1984 (dhe ende e papërfunduar), ndërtesa ka më shumë se 3000 dhoma dhe mbulon 330,000 katrorë. Kalaja e Drakulës në Transilvani: Kështjella e shekullit të XIV, në pronësi të disa njerëzve të ndryshëm ndër vite, është më e famshmja për lidhjet e saj me Bram

Fakte të shpejta

Monedha zyrtare e Rumanisë është Leu që nga viti 1867. Popullsia e Rumanisë është afërsisht 19,96 milion njerëz me rreth 51% të saj femra dhe 49% meshkuj. Gjuha zyrtare e Rumanisë është rumanishtja e cila përdor alfabetin latin. Disa e konsiderojnë rumanishten si gjuhën më të afërt të gjallë me latinishten për shkak të strukturës.

Duhet të dini

Rumania ka 7 site të trashëgimisë botërore të UNESCO-s: Këto përfshijnë: Kishat e Moldavisë; Kalaja Dakiane e Maleve Orastie; Qendra Historike e Sighisoara; manastiri i Horezut; fshatrat me kisha të fortifikuara në Transilvani; kishat prej druri të Maramures; Delta e Danubit

Evente

Në Qershor: Panairi i Mjeshtërive Tradicionale - Entuziastët e zanateve nga e gjithë Rumania mblidhen në Muzeun e Fshatit në Bukuresht për të ofruar demonstrime falas të gdhendjes në dru, thurjes së qilimave, thurjes së tekstilit etj.

Gusht: Vallja në Prislop (Hora de la Prislop) - Festa tradicionale e lidhjet midis tre rajoneve kryesore të Rumanisë: Transilvania, Moldavia dhe Maramures.

Keni humbur fjalëkalimin tuaj?

E themeluar në janar 2005 në Tiranë, Shqipëri me emrin Albania Experience, e cila më vonë u ndryshua në Landways International, kjo kompani është tashmë një nga operatorët tokësorë më dinamikë në Ballkan dhe Evropën Juglindore.

Adresë

Rruga “Themistokli Germenji”, prane zones se TVSH, shk. 1; k.1, Tiranë

Telefoni

Email